Bekers op het veld, stilleggingen, stakingen of spreekkoren? Dat zien of horen we dit seizoen allemaal niet bij thuisduels van FC Den Haag. Tot tevredenheid van de club én van Haags burgemeester Jan van Zanen. Maar die wil dat de club nog meer veiligheidsmaatregelen neemt.
Er klinkt een soort trotsheid op de club en de fans door in de woorden van Van Zanen. ,,Géén objecten op het veld. Alle thuiswedstrijden van FC Den Haag zijn, ondanks de verscherpte protocollen van de KNVB, keurig uitgespeeld zonder stilleggingen”, zo jubelt de burgemeester in een brief aan de Haagse politiek.
Het is duidelijk: de duels in het Bingoal Stadion verlopen dit seizoen ordentelijk. Bij een aantal andere profclubs worden wedstrijden nogal eens stilgelegd omdat iemand een bekertje of vuurwerk op het veld smijt, iets waar in het stadion geen sprake van was.
En er is meer goed nieuws: er zijn dit jaar ook geen stadionverboden uitgedeeld, of zijn er mensen met zo’n verbod op de tribune aangetroffen. Er is ook minder politie nodig bij wedstrijden. De club heeft meer stewards dan twee jaar geleden en heeft ze bovendien beter opgeleid en getraind.
‘Baas zijn in eigen huis is cruciaal ’
Dat heeft de club niet zomaar gedaan. Het is het gevolg van sancties van de gemeente, na de in meerdere opzichten dramatisch verlopen wedstrijd tegen Excelsior in mei 2022. De club liep toen een zeker lijkende promotie naar de Eredivisie mis en er waren rellen in en om het stadion. Er zaten veel onverlaten in het stadion en werd nauwelijks rekening met escalatie gehouden, zo bleek. Van Zanen eiste na dat debacle dat de club stevige veiligheidsmaatregelen nam voordat publiek weer welkom zou zijn.
De residentieclub ging aan de slag en stelde een veiligheidsmanager aan en heeft inmiddels véél meer opgeleide en gecertificeerde stewards en beveiligers rondlopen. Er volgde nog een ingreep: wie online een kaartje koopt, wordt op z’n identiteit gecheckt. Dat gebeurt met een controlesysteem via de banken, een zogeheten iDIN-check.
De club zou daar graag stapsgewijs vanaf willen. FCDH heeft de gemeente verzocht om mensen die een account bij de club hebben gemaakt zonder zo’n check een kaartje te kunnen laten kopen. Maar dat wil Van Zanen niet. ,,Het is cruciaal dat de club baas is in eigen huis en zo goed als mogelijk weet wie in het stadion is.”
Groot compliment voor de supporters
Wel zou hij bij wijze van proef en onder strenge voorwaarden een ‘zeer beperkte doelgroep’ supporters, zoals senioren en buitenlandse bezoekers, zonder die check binnen willen laten. Dat kan dan alleen bij wedstrijden met een laag risico. En bij wedstrijden met een middenrisico wordt per duel gekeken wat er kan. Daarover lopen nog gesprekken tussen club en gemeente.
De club zelf is tevreden met die versoepeling. ,,We zijn erg blij met de erkenning vanuit de driehoek”, zegt directeur Natasha van Grinsven-Admiraal. ,,En de komende tijd gaan we onderzoeken op welke manier en bij welke wedstrijd we met de versoepelingen kunnen beginnen.”
Zij is ook trots op het gedrag van de supporters. ,,Ik wil graag een groot compliment aan de supporters geven. Ze hebben laten zien hun club positief te steunen en dat geeft veel vertrouwen voor de toekomst.”
Upgrade van het camerasysteem
Maar ondanks al dat goede nieuws vindt de gemeente wél dat de club snel meer veiligheidsmaatregelen moet nemen. Van Zanen wil dat de club het camerasysteem gaat upgraden en dat ze tourniquets neerzet. Dat zijn draaihekken waar steeds maar één iemand tegelijk doorheen kan. Van Zanen zegt dat FCDH die ingrepen te duur vindt, maar hamert er toch op dat de club snel een plan maakt.
De club zegt met de gemeente in gesprek te zijn over de financiële afwikkeling van dat upgraden van het camerasysteem. Het lijkt erop dat FCDH hiervoor dus naar de gemeente kijkt voor (co)financiering. En de draaihekken? Daarvoor kijkt de club nu naar ‘wat passend is bij de huidige tijd’.
Bron: ad
1 Reactie
Karel Doormann
ga jij eerst maar eens de A12 onder controle krijgen jantje en daarna mag je terugkomen