Voor FC Den Haag gloren er na maanden van gesteggel over de overname van de club betere tijden. Investeringsmaatschappij Globalon Football Holdings heeft namelijk het geldbedrag dat met de overname is gemoeid overgemaakt. En dus is de Haagse club weer liquide.
In veel opzichten gaat het bij FC Den Haag de goede kant op. Globalon Football Holdings (GFH) heeft inmiddels het geld gestort dat nodig was om de Haagse club weer liquide te maken. Daarmee is de allerlaatste fase van de overname van de club in gang gezet. Het zorgt ervoor dat het WHOA-traject binnen korte tijd kan worden afgerond. Zaterdagavond communiceerde FCDH dat de schuldeisers van de club binnen enkele weken een schikkingsvoorstel kunnen verwachten. Een dag later kreeg deze krant vanuit de Haagse clubleiding de bevestiging dat de nieuwe eigenaar het geld dat met de overname gemoeid is, overgemaakt heeft.
Het zal tot opluchting hebben geleid op de kantoren van het Cars Jeans Stadion. Na een lange en slepende zoektocht naar een nieuwe grootaandeelhouder lijkt bijna niets een deal nog in de weg te kunnen staan. GFH is in de gesprek met huidige eigenaar United Vansen (UVS) en niemand twijfelt aan een goede afloop van die onderhandelingen. Te meer omdat de positie van de Chinese eigenaar met het verstrijken van de tijd verslechtert. Via het WHOA-proces kunnen de aandelen namelijk van UVS worden afgenomen.
En ook wordt er niet getwijfeld aan een goedkeurend bericht vanuit de KNVB. De licentiecommissie van de voetbalbond moet toestemming voor de overname geven, maar aangezien GFH meerdere clubs in Europa bezit en het een vergelijkbare procedure al eerder is doorgekomen, kan het op dat vlak eigenlijk niet misgaan.
En dus wordt er in het Cars Jeans Stadion al voorgesorteerd op de nieuwe fase die de club ingaat. Veel mensen binnen de club hebben inmiddels ook al kennisgemaakt met Ignacio Beristain, de Spaanse voetbaladviseur van zakenman David Blitzer, die als eigenaar van Bolt Football Holdings de grote geldschieter achter GFH is. Beristain heeft in Den Haag snel indruk gemaakt. De Bask laat zich gelden als een man met een duidelijke visie. Hij laat in zijn gesprekken met de medewerkers van FCDH weinig aan de verbeelding over.
Lokale middelen
De Haagse club moet wat hem betreft vooral Haags blijven. Het is sowieso de visie van de investeringsmaatschappij om haar voetbalclubs met lokale middelen omhoog te stuwen. Zo gaat het bij het Belgische Waasland-Beveren en het Portugese Estoril ook. Zij spelen hun wedstrijden wekelijks met basiselftallen die voor minstens de helft uit jonge landgenoten bestaan. Estoril, in 2019 overgenomen door de investeringsmaatschappij, promoveerde vorig seizoen naar het hoogste niveau in Portugal en staat in die competitie nu vierde, achter FC Porto, Sporting Portugal en Benfica.
Er gloren al met al betere tijden in Den Haag. FCDH is weer liquide en nadert het einde van een bizarre overnamesoap. Het is maar goed ook, want gisteren zag het commerciële management met lede ogen aan hoe de nieuwe coronamaatregelen de club weer een flinke klap op financieel gebied hebben bezorgd. De thuiswedstrijd tegen VVV zou de best bezochte van dit seizoen worden. Maar het Cars Jeans Stadion bleef leeg. Waar ze zich bij FCDH gisteravond aan konden vasthouden, was dat het ontbreken van publiek nu het enige slechte nieuws rondom de club is.
Bron: ad
5 Comments
Hein
Hang op, click weg, bel uw bank
Peter
Moeilijk om vertrouwen te hebben in dit bericht. Zal over een tijd wel duidelijk worden of we er echt op vooruit gegaan zijn..Come on The Hague.
Verkeerde Henk
Toen er vorige week bij de verlenging van het WHOA traject stond dat Ado over voldoende liquide middelen beschikte, had ik al zo’n voorgevoel. Alleen moet nu wel even duidelijkheid geven waar dit bedrag uit bestaat. Bestaat dit alleen uit een bedrag waaruit de crediteuren betaald kunnen worden of is het incl investeringsruimte? En wat is de toekomst perspectief? Wat gaat Globalon doen met directie en de RVC? Kortom duidelijkheid in z’n geheel dus.
Bas1968
Hein ???
Antoine
Wat hebben ze nu gekocht ; lucht?De aandelen zijn immers nog in handen van onze Chinese vrienden?