De discussie over een alcoholverbod in voetbalstadions is in volle gang. Net als in 1981, toen dit voor de eerste keer werd besproken bij de KNVB.

Clubvoorzitter Dé Stoop tussen de supporters van FC Den Haag. Foto Rob Bogaerts via het Nationaal Archief
Het Nederlandse voetbal van de jaren zeventig werd gekenmerkt door toenemend geweld op en rond de stadions. Daarmee sloot ons land zich aan bij een internationaal verschijnsel, want ook op andere Europese velden was het vaak onrustig. In 1977 werd er daarom in West-Duitsland al gesproken over een alcoholverbod in voetbalstadions.
De Commissie Veiligheid Voetbalzaken was vier jaar later de eerste in Nederland met zo’n voorstel, mede gebaseerd na internationale onderzoeken over hooligans. Een jaar later werd dat herhaald, zo schreef NRC Handelsblad op 9 april 1982. ‘Wijs geworden door werkbezoeken aan het buitenland was men verder onder andere tot de conclusie gekomen dat de accommodatie van de stadions moest worden verbeterd en dat een verbod op alcoholgebruik bij wedstrijden moest gaan gelden. Vooralsnog is hiervan weinig terechtgekomen.’
Haags alcoholverbod
FC Den Haag was in april 1985 de eerste voetbalclub van ons land met een drooglegging. Die werd opgelegd tijdens de laatste vier thuiswedstrijden van het seizoen in de Eerste Divisie. Er werd geen alcohol aangeboden in het Zuiderpark, ook niet in de bestuurskamer. “Wij houden de boel binnen onder controle,” zei clubvoorzitter Dé Stoop. “Buiten het stadion is dat het werk van de politie.”
Dat gebeurde niet op verzoek van de KNVB, maar van het clubbestuur zelf. Het was in reactie op enkele tientallen Haagse supporters, die een week eerder zich ladderzat hadden misdragen in Dordrecht. Stoop: “Zo’n minderheid bederft het voor de rest. Daar moet een eind aan komen.”
De Haagse wethouder Bruning reageerde enthousiast via de telex. ‘Voor zover mij bekend, bent u de eerste voorzitter in het betaald voetbal, die zijn verantwoordelijkheid in deze niet alleen onderkent, maar er ook maatregelen aan verbindt. Daarmee wil ik u complimenteren. Ik hoop dat vele sportbestuurders dit voorbeeld zullen volgen.’
Dat de bestuursleden zelf het goede voorbeeld gaven, zorgde voor nog meer lof. ‘U bent blijkens de berichtgeving bovendien solidair met de maatregel door in de ontvangstruimte nog slechts frisdrank te schenken. Ik verwacht, dat de supporters de maatregel daardoor eerder zullen accepteren. Het geeft tevens aan, dat ook voor u alcohol blijkbaar niet een absolute voorwaarde is voor een gezellige bijeenkomst bij een sportwedstrijd.’
Doetinchem
Zowel de club als het wethouder hoopte dat dit alcoholverbod navolging zou vinden in het betaalde voetbal. Twee maanden later volgde inderdaad de gemeente Doetinchem, die als eerste gemeente besloot om de verkoop van alcoholische dranken tijdens een wedstrijd in het betaalde voetbal te verbieden. Deze stap werd gezet vanwege de komst van – nota bene! – de supporters van FC Den Haag voor een wedstrijd in de nacompetitie tegen De Graafschap. De kantinebeheerder diende daarna een schadeclaim in.
Vlak voor aanvang van het volgende seizoen vroeg dagblad Trouw aan de profvoetbalclubs of zij inmiddels mee wilden werken aan een alcoholverbod. Zeventig procent antwoordde negatief.
Bron: sportgeschiedenis
1 Reactie
Sassenheim
En toen is het blowen en snuiven begonnen. Wist niet wat ik zag op de toiletten van de Rollerbaan en later de Ballenbios….Whahaha DenHaag was een voorloper in die KK-zooi. Ze hadden beter kunnen blijven zuipen in de stadions…Een dronken mongool slaat 3x mis een doorgenoven randdebiel staat 3x op
Peter
Ja jammer genoeg wel.
Voorzitter Dé Stoop…geweldige vent.
De pillen en snuif hebben een hoop verpest. Had het maar bij het bier en de baco’s gelaten.
Bas1968
Eens
Ton
Eens
Malle jaapie
Eens