Over de schrijver

Gerelateerde berichten

7 Comments

 1. 1

  Eddy

  idd die gratis kaarten raak je niet eens kwijt , heb er nog steeds 1 over . Linker rij ha ha ,

 2. 2

  Vorepark

  Herkenbaar.

  Sprak op een cursus van de week een man die zei dat veel leden van HVV regelmatig in het Forepark wedstrijden bezoeken. Dat is dus een ander verhaal.

  Een andere man vertelde dat bij veel Haagse amateur voetbalclubs een antipathie bestaat tegen ADO omdat de club haar afspraken niet nakomt. En dat is jaren zo volgens deze voormalig bestuurslid van FC XX te DH.

 3. 3

  nektattoo

  Dit is allang FCDH niet meer maar FC wanhoop .

  1. 3.1

   GeorgeJMS

   Het is zelfs A.D.O. niet meer, want dat speelde decennialang in het Zuiderpark en was mateloos populair in alle omringende wijken. Gratis kaarten uitdelen hoefde niet en degenen die geen mollum hadden (of gewoon niet wilden dokken), klauterden over de hekken of kropen eronderdoor ;-).
   Toch vind ik het een sympathieke actie met die sjaals; ben alleen bang dat veel van die dagjesmensen er (nog) geen hebben.
   Het is treurig, maar een feit dat velen van vroegah gewoon niet meer gaan. Voor hen is F.C.D.H. (of A.D.O., zo u wilt) nog altijd de enige club, maar zij kijken liever op t.v. of via internet.
   De club van nu is van alles een beetje, maar mist een eigen identiteit. De naam verwijst nog naar de roemruchte club die in de jaren ’40 t.e.m. ’60 meerdere prijzen won en kon wedijveren met de “traditionele” topclubs, en de kleuren trachten de herinnering levend te houden aan het prachtige, luidruchtige, extroverte en kleurrijke ‘Singing Èèèf Cééé Den Haag, F.C. Den Haag F.C., Its the Pride of Holland, And we’ll win today’, waarvan de vele duizenden fans op de Lange Zè ( ‘Can you hear The North Side sing, The North Side’s marching in, And we will fight for ever more, Because The North Side win’ * ) geen aansporing nodig hadden om sjaals in de lucht te houden en van wie de unieke acties en liedjes werden overgenomen of geïmiteerd door vrijwel alle overige fanatieke supportersgroepen in NL.

   Een zichzelf respecterende (top)club kan niet buiten haar verschillende sponsor- en supportersverenigingen. En daartoe behoort/behoren ook een/meerdere fanatieke supportersgroep(en). De keuze destijds om de Haagse b.v.o. middels stringente beperkingen, stadionverboden en decorverandering daarvan zoveel mogelijk te ontdoen, was er 1 waarbij bewust de risico’s van identiteitscrisis, achterbanverlies en daarmee inkomstenderving werden ingecalculeerd. De gevolgen van de verhuizing, de ontmanteling van F.C.D.H. en de (in mijn ogen) karaktermoord op het Haagse supporterschap zullen zich nog lang laten gevoelen.
   Natuurlijk overschreden de uitspattingen in de periode eind 70’er – begin 90’er jaren regelmatig de grenzen van het betamelijke, doch niet alleen Den Haag kampte met dit probleem. Wel werd er in onze stad krampachtiger op gereageerd dan elders en mede daardoor kon het beeld van F.C.D.H. als enige rellenclub worden gevoed en in stand gehouden. Ook resulteerde e.e.a. in verkeerde inschattingen en bestuurlijke besluiten, zoals de gebeurtenissen op en rond 01.03.87 of het gemak waarmee club en stad, voetbalbond, media en publieke opinie tegemoet kwamen bij hun streven naar een enkel en eenvoudig te duiden zwart schaap. Uiteindelijk culmineerden de incompetentie, het gebrek aan kennis en inzicht en het paniekvoetbal bij clubleiding, stadsbestuur en lokale 3hoek in het onzalige besluit F.C.D.H., of wat daarvoor nog moest doorgaan, dan maar uit de stad te verbannen. Met als ideaal excuus de bouw van een megalomane sportcampus, waarbij zelfs de integere jongens van “Vestia” een duit in het zakje mochten doen.
   En nu moeten gratis toegangskaarten worden uitgedeeld en bezoekers worden verzocht allemaal een Groen-Gele sjaal omhoog te houden…
   * Slechts 2 van de vele liederen, kreten, melodieën e.d. die destijds constant ten gehore werden gebracht, vaak onder de bezielende leiding van aanjagers als Wally. Mensen op de voormalige Eretribune en de rest van “Zuid” kunnen vast nog wel de bijna 2 uren lange muur van geluid (waarop zelfs een icoon als Phil Spector jaloers zou zijn ;-)) voor de geest halen. Het huidige A.D.O. Den Haag heeft m.i. hieraan eveneens behoefte.

  2. Kaalkop

   Top verwoord George. 2 uur lang een wal van geluid. Zo was het echt. voor die sfeer en gekheid kwam ik naar het Zuiderpark. Af en toe heel even komt er weer iets van terug gedurende een paar minuten ofzo, maar die ouwe tijden komen nooit meer terug. En altijd maar weer de schuld geven aan de sups. De media ook radio west, het bestuur, de KNJB, de politiek zijn de hoofdschuldigen hiervan

 4. 4

  De Geep

  @GeorgeJMS Amen gooz helemaal gelijk ze hebben er een soort van ambtenaren club van gemaakt waar hagenezen niet meer welkom zijn.
  Eigenlijk zouden we als supporters zoals ze Engeland doen de echte FCDH weer moeten oprichten.
  Bijna iedereen is dat sjoelen op kunstgras in een spuuglelijk stadion gewoon zat.

 5. 5

  m.noort

  Tja vroegah was alles betah. Dan ging je met gezonde spanning naar het stadion. Je had nog spelers die echt de mouwen opstroopten op het veld. Cor Lems was een voorbeeld van Haagse bluf, er stonden verdedigers in t veld die een over mijn lijk mentaliteit hadden als een Gentile en Jol. Als het Haags kwartiertje werd ingezet werden de mouwen ook echt nog ff opgestroopt en ging Midden Noord er ook echt nog meer en luidruchtiger achter staan. De betonnen tribunes en hekken waar supporters inhingen na een doelpunt, spelers van de tegenpartij stonden liever niet voor het vak voor een inworp of vrije trap. Maar vroeger telt niet meer, vroegere tijden zijn vervlogen en komen nooit meer terug. Den Haag zat bij Midden Noord vroeger in het sijsteem. Midden Noord is net als Den Haag verworden tot een karikatuur uit een mooi en ver verleden. De club heeft de club kapot gemaakt en heeft zich gewoon laten piepelen door politiek Den Haag. Maar toch ondanks alles blijft het mijn cluppie en niks of niemand veranderd daar wat aan.

Comments are closed.

2014 Alle rechten voorbehouden - Northside.nl